2008. július 29., kedd

A svábkérdés sötét rejtelmei. Ki tudjuk-e húzni a svábkérdés méregfogát?

A népgondozó hivatal dicséretes elgondolással és jól felépített szervezettel látott hozzá a svábkérdés gyökeres megoldásához. A központi kiküldöttek meg is jelentek a vármegyében, és a Sárbogárdi, [Székes]fehérvári és Adonyi járás már meg is oldotta a volksbundista és a volksbundista-rokonszenvezők gyökeres felszámolását. A magyar sors hazaárulói ma már összeköltöztetve várják a kitelepítést, illetve a kitelepítés előtt a közmunkára való kirendelést, amely már napokon belül bekövetkezik. Lassan halad azonban az egész kérdés megoldása a Móri és a Váli járásban. Már hónapok óta kint dolgozik a központ kiküldöttje, de érdemleges eredményről nem tudunk beszámolni, pedig ennek a fontos problémának a megoldása percnyi halasztást sem tűr, és ha valaki vállalkozik egy ilyen fontos szerep betöltésére, akkor ezekbe[n] a sorsdöntő napokban más kötelességet nem ismerhet. Követeljük a svábkérdés azonnali rendezését a Móri járásban.

Hasonlóképpen titokzatos rejtelmek és grand guignoli* bonyodalmak tarkítják és fűszerezik ezt a munkát a Váli járásban. A járási megbízottat, Dubnyicki Jánost rövid idő, néhány heti munka után letartóztatta a rendőrség, mert pénzt fogadott el, és sorra igazolta az összes volksbundista vezéreket. Utóda, Benke János már komoly, alapos munkával fogott hozzá a svábkérdés rendezéséhez, de itt az úgy látszik régi erejükben és talán a fasizmus viszszatérésében bízó sváb volksbundista testvérek radikális védekezési eszközhöz nyúltak, és a járási igazoló bizottság elnöke rejtélyes körülmények között halt meg. A hivatalos vizsgálat ugyan 43 még csak azt derítette ki, hogy a Budapestről hazautazó, Bicske felé tartó dr. Garzó Tibor körjegyző leesett a vonatról, és halálra zúzta magát, de csodálatos véletlen, hogy az egész vonaton éppen a svábkérdést oly kitartóan és kötelességtudóan megoldó dr. Garzó halt meg, akit a svábok megvesztegetni nem tudtak.

Követeljük a legszigorúbb vizsgálat megindítását, hogy kik a felelősek dr. Garzó Tibor haláláért, és derítse ki azt is a rendőrség, hova és miért távozott el az utódja, dr. Suba Jenő? Kérjük erélyes vizsgálóbiztos kiküldését, aki meg tudja fékezni a reakció erejében bízó és a Hitlert visszaváró sváb volksbundista, nyilas testvéreket.

Fehérvári Hírek, 1945. október 14. I. évfolyam 94. szám.

*Francia eredetű szó, jelentése: rémdrámai.

Nincsenek megjegyzések: